www.trebic.news

kulturní a společenský magazín

energetici mají za sebou první třetinu odstávky čtvrtého bloku

Práce na odstávce čtvrtého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany se přesunuly do druhé třetiny. Aktuálně probíhají práce na zařízení primárního okruhu, které jsou klíčové pro návazné činnosti i obnovu vnějších zřízení. V těchto dnech probíhá také výměna části podzemního potrubí surové vody, které je v provozu od spuštění druhého výrobního bloku v roce 1987. Odstávka by podle předpokladu energetiků měla skončit na přelomu roku. Zbývající tři výrobní bloky jsou v provozu na nominálním výkonu.

V pořadí 35. odstávka čtvrtého bloku začala v polovině října

Pro plánovanou údržbu zařízení primárního okruhu bylo nutné snížit hladinu reaktoru na 8 m. Proto z něj museli energetici vyvést všech 349 palivových a regulačních kazet do sousedního bazénu skladování a až poté snížit hadinu vody. Do konce týdne by také měli úspěšně ukončit čištění jednoho z šesti parogenerátorů od minerálních úsad, které má pozitivní přínos na stav i účinnost zařízení. Jde o jedno z dlouhodobých opatření pro zajištění minimálně šedesátiletého provozu elektrárny, na kterém se podílí Škoda JS a francouzská společnost Framatome.

Odstávku čtvrtého bloku využili technici také k historicky první výměně sedmnáct metrů dlouhé části doplňovacího potrubí surové vody pro druhou centrální čerpací stanici o průměru 1 m, v hodnotě jednotek milionů korun. S ohledem na souběžný nominální provoz třetího výrobního bloku museli technici po dobu oprav zajistit náhradní způsob doplňování. „Už o prázdninách jsme v rámci odstávky prvního dvojbloku vyměnili 4 klapky o průměru 1,8 m, které oddělují cirkulační surovou vodu prvního a druhého dvojbloku a při příští společné odstávce provedeme výměnu zbývajících 4. V rámci přípravy elektrárny na minimálně šedesátiletý bezpečný a spolehlivý provoz se věnujeme i zařízení, které je pod zemí, přímo v zemi, nebo v technologických kanálech, kterých je po elektrárně několik desítek kilometrů,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Potrubí, které je důležité z pohledu zajištění spolehlivého provozu a jaderné bezpečnosti, odborníci chrání katodovou ochranou, která ho chrání proti tzv. bludným proudům a proudům indukovaných z tras VVN, pod kterými potrubí prochází. Pro diagnostiku potrubí používáme více nezávislých metod. Pravidelně se měří tloušťky stěn v dostupných místech (v šachtách a u průchodek uvnitř budov) a monitoruje se celkový stav izolace proti zemní vlhkosti

Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů.

Ing. Jiří Bezděk

tiskový mluvčí ČEZ, a. s. Jaderná elektrárna Dukovany

Odstávka čtvrtého bloku

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!