www.trebic.news

kulturní a společenský magazín

Zástupci Třebíče navštívili partnerské město v Jižní Koreji

Začátkem listopadu oplatili zástupci Třebíče návštěvu partnerskému městu Kjongdžu v Jižní Koreji. Zástupci města Kjongdžu navštívili Třebíč v letošním roce již dvakrát, v březnu a v srpnu, kdy se zúčastnili oslav 20. let Třebíče v UNESCO.

Památky i energetika středem zájmu třebíčské delegace

Po jedenáctihodinovém letu s přistáním v hlavním městě Jižní Koreje Soulu se třebíčská delegace autobusem přesunula do 350 km vzdáleného města Kjongdžu, které leží na jihu státu. Zástupci Třebíče se setkali se starostou a radními Kjongdžu na radnici, kde se seznámili s bohatou historií města i jeho aktuálním rozvojem. Historická oblast Kjongdžu byla v letech 1995 - 2019 zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

Zástupci Třebíče si při návštěvě prohlédli tamní významné památky, klášter Pulguksa, observatoř a královské hrobky ze 7. století, Národní muzeum, palác Donggung u jezera Wolji, historickou korejskou vesnici Gyochon a v tradičních korejských krojích rozezněli zvon krále Seongdeoka, což je největší dochovaný bronzový zvon s hmotností 18,9 tuny, zdobený korejskou kaligrafií.

Kjongdžu bylo hlavním městem království Sjednocená Silla mezi lety 668 – 936. Tehdy neslo název Kumsong – Zlaté město. Toto období korejských dějin je považováno za zlatou kulturní éru, o čemž svědčí velké množství zachovaných památek i stále probíhající archeologický průzkum.

Třebíčany v Koreji překvapila výstava o České republice

Další zastavení bylo ve společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se zabývá provozem a výstavbou jaderných a vodních elektráren. Zástupci města, Okresní hospodářské komory a Energetického Třebíčska ocenili seznámení s provozem elektráren. Vzhledem k tomu, že v regionu v nejbližších letech začne výstavba nových jaderných bloků v Jaderné elektrárně Dukovany, bylo velmi zajímavé prohlédnout si probíhající stavbu dvou bloků v elektrárně Saeul. Třebíčská delegace se zajímala také o vliv výstavby na život v místě, tedy na co bude nutné se připravit. Ředitel elektrárny seznámil účastníky delegace se vším, co s sebou tak velká stavba jaderného zařízení přináší, včetně doby výstavby, počtu potřebných pracovníků a další.

V sídle společnosti všechny potěšila probíhající interaktivní výstava o České republice, která ukazuje české památky, významné osobnosti z oblasti umění i jazyk naší země. Neméně zajímavá byla také návštěva úložiště nízko a středně radioaktivního odpadu KORAD, které je umístěné na pobřeží moře.

Irini Martakidisová

tisková mluvčí města Třebíče

Kjongdžu 1.jpg

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

    Napište první komentář!